Tre andra kameraappar: Cinemagram, 360 Panorama och SloPro

Om du inte längre nöjer dig med mobilens medföljande kamerafunktion och har fått smak på kameraappar tack vare Instagram så kan jag berätta om tre andra appar som jag har haft kul med.

Jag gillar dem för att de har förenklat tidskrävande redigeringsprocesser med ett helt ok resultat.

Cinemagram

 

Cinemagram låter dig filma en kort sekvens och sedan välja en eller flera delar i bilden som animeras. Resten av bilden förblir en stillbild. Bilden ovan är Makka som kör längs Autobahn mot Italien i somras.

Det blir lätt fint om man tar en sekvens med mycket rörelse och sedan väljer en detalj som animeras. Svårigheten ligger i att hålla kamera så stilla som möjligt under bildupptagningen.

Likt Instagram finns även filter och ett flöde med andra användares bilder. Slutformatet är en lågupplöst animerad gif vilket tyvärr gör att den inte går att publicera direkt på t ex Facebook.

360 Panorama


Med 360 Panorama kan du ta 360 graders panoramabilder som du sedan kan navigera i. Testa ovan. Du fångar bilderna genom att vrida dig ett helvarv och via displayen se till att alla delar av vyn är fyllda med bilder. Bilden ovan är tagen på Mäster Eriks plan i Malmö.

Det är lättare att få till det om du placerar sig i hyfsat öppna miljöer. Svårast verkar vara att få till diagonala linjer som går genom många bilder.

Bilderna kan exporteras i två olika platta format men vill du använda dig av navigationsfunktionen enligt ovan så krävs en inbäddning av bilden.

SloPro


Med SloPro kan du exportera filmsekvenser eller hela ditt material i slowmotion. Du redigerar i ett enkelt verktyg där du bestämmer in- och utpunkter och hastighet. Utan att fejka slowmotion med effekter så kan du komma ned i 25% av ursprungshastigheten. Filmen är från Stäppen, en spot i Malmö.

Tänk på att även ljudet går ned i hastighet så det kan bli svårt att höra tal.

I gratisversionen går det bara att exportera till YouTube och Facebook. Vill du ha filmen lokalt går det givetvis att exportera till YouTube och sedan tanka ned därifrån. Vattenmärkningen blir du dock inte av med om du inte hostar upp 28 kronor.

Andra appar att kolla upp:

Foap: Sälj dina mobilbilder
AutoDance: Dansa. Kul.
Loopcam: Animera korta stop motion-sekvenser

3 thoughts on “Tre andra kameraappar: Cinemagram, 360 Panorama och SloPro”

  1. Neutrala paket – skulle ytterligare begränsa marknadsföringen som till störst del är riktad mot barn och unga (se bilden ovan som är nya designade paket från Camel). Denna kanal har mer om mer använts då marknadsföringen begränsats på andra håll. Australien har redan infört detta och ett flertal andra länder följer nu efter. Vad gör Sverige?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *